Opis wizyt:
Na pierwszą wizytę składają się:
Pierwsza wizyta trwa około 45 -60 minut.
3h przed wizytą należy nie jeść
W skład II wizyty wchodzą:
Druga wizyta trwa około 30 - 45 min.
W skład III wizyty wchodzą:
Układamy jadłospis oddzielnie dla każdego pacjenta (nie drukujemy tzw. „gotowców” z komputera), uwzględniamy między innymi:
Przykładowo niedziela wygląda tradycyjnie czyli
I śniadanie np. kiełbaska na ciepło,
II śniadanie i podwieczorek- jakaś przekąska np. owoc, kanapki,
Obiad np: rosół, dietetyczne kluski śląskie, dietetyczna rolada drobiowa, wołowa lub wieprzowa i surówka,
Kolacja np. sałatka lub twarożek i to wszystko mieści się w około 1000 - 1200 kcal.
Wszystko ustalamy w zależności od życzenia pacjenta.
W skład wizyty kontrolnej wchodzą:
Osoby, które mają problemy z przestrzeganiem diety otrzymują od dietetyka na wizytach kontrolnych przepisy na dietetyczne potrawy. Jeśeli pacjent decyduje się gotować według nich, jego waga spada nieco wolniej. niż na ściśle określonej diecie. Czas trwania wizyty kontrolnej około 15 - 30 minut.
W skład wizyty kontrolnej z nowym jadłospisem wchodzą między innymi:
Pacjent otrzymuje indywidualny plan żywienia przeliczony na daną kaloryczność, zgodny z jego preferencjami żywieniowymi, który składa się z:
I śniadanie, II śniadanie i kolacja mają zawsze taką samą kaloryczność i wartość odżywczą. Wszystkie obiady w planie żywieniowym mają taką samą kaloryczność i wartość odżywczą.
Plan żywieniowy daje możliwość dowolnego manewru posiłkami.
Stabilizacja - jest to rozszerzanie jadłospisu bazowego stopniowo o dodatkowe kalorie. Pacjent otrzymuje od dietetyka jadłospis bazowy rozszerzany stopniowo o kcal podzielone na kilka etapów.
Czyli około 3 diety o zwiększanej stopniowo kaloryczności indywidualnie ułożone pod daną osobę.
W skład stabilizacji wchodzą:
Porada prosta- polega na spotkaniu pacjenta z dietetykiem, który udziela mu porad na temat zasad
żywienia w danej jednostce chorobowej.
Na wizytę składają się:
Porada prosta trwa około 60 -90 minut.
3h przed wizytą należy nie jeść
* W przypadku klientów chorujących na klika jednostek chorobowych,w których jedna choroba wyklucza produkty zalecane w drugiej warto skorzystać z 2 porad. Dietetyk przygotowuje w takiej sytuacji indywidualnie dobrane pod stan zdrowia pacjenta zalecenia żywieniowe i dokładnie je omawia.
Na wizytę składają się:
Wizyta trwa około 60 -90 minut.
3h przed wizytą należy nie jeść
Na wizytę składają się:
Wizyta trwa około 90 -120 minut.
3h przed wizytą należy nie jeść
Jadłospisy do żywienia zbiorowego
Jadłospisy do żywienia zbiorowego - jest to usługa polegająca na ułożeniu jadłospisu przeznaczonego do żywienia określonej grupy z uwzględnieniem zapotrzebowania energetycznego, zapotrzebowania na białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, mikro i makroelementy danej grupy. Skierowana ona jest do zakładów zajmujących się żywieniem zbiorowym np. stołówek szkolnych, firm cateringowych itd.