Swoją drogę do zmiany nawyków żywieniowych rozpoczynasz od pierwszej wizyty.
1. Przez pierwsze dwie wizyty uczysz się w zdrowszy sposób przygotowywać, to co gotujesz na co dzień. Starasz się dostosować zdrowy jadłospis pod wszystkich domowników, ponieważ gotowanie dla jednej osoby może stać się zbyt uciążliwe. Poznajesz nowe przepisy, sprawdzasz co Ci smakuje i co jesteś
w stanie przygotować.
2. Podczas drugiej wizyty ustalasz z dietetykiem posiłki pod szczegółowy jadłospis. Wybierasz przepisy na poszczególne posiłki. Twoja dieta może być:
3. Podejmujesz decyzję, czy praca z jadłospisem Ci odpowiada. Stwierdzasz, czy:
3a. Nie potrafisz trzymać się sztywno jadłospisu, nie masz czasu lub chęci na ważenie produktów spożywczych i liczenie kalorii.
3b. Czuję się ograniczony będąc zmuszonym przestrzegania całej strony diety.
4. Następnie przychodzisz na kolejne wizyty kontrolne i co jakiś czas zmieniasz jadłospisy, aż do osiągnięcia celu. Najbardziej efektywne jest uczęszczanie na kontrole co 2 tygodnie i zamawianie nowego jadłospisu co 4-6 tygodnie.
5. Ostatnim etapem jest stabilizacja, czyli stopniowe dokładanie kalorii do Twojego zapotrzebowania. Po zakończeniu stabilizacji raz w miesiącu lub rzadziej przychodzisz na wizyty kontrolne, aby sprawdzać na bieżąco uzyskany efekt i mieć motywację do utrzymania celu.